Η υγεία στον εικοστό πρώτο αιώνα

Η ανάγκη για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη

21 Δεκ Η υγεία στον εικοστό πρώτο αιώνα

Kogevinas
Κεντρικός ομιλητής της Τελετής Λήξης του 10ου Πανελληνίου Συνεδρίου της ΕΣΔΥ ήταν ο Μανώλης Κογεβίνας, Καθηγητής του Τομέα Διατροφής και Χρόνιων Νοσημάτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Στην παρουσίασή του με θέμα «Υγεία και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη», εξετάζοντας την εξέλιξη που παρουσιάζουν τα δεδομένα της υγείας παγκοσμίως σε συνάρτηση με παραμέτρους, όπως το προσδόκιμο ζωής, το ΑΕΠ, η ενεργειακή κατανάλωση και η αύξηση του πληθυσμού, ο κύριος Κογεβίνας επιχείρησε, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, να περιγράψει πώς θα διαμορφωθούν τα δεδομένα μέχρι το τέλος του αιώνα.

Πιο συγκεκριμένα, παρατήρησε ότι η υγεία έχει βελτιωθεί παντού, ακόμα και στις πιο φτωχές χώρες, αλλά ότι οι παγκόσμιες διαφορές τόσο στην οικονομία όσο και στην υγεία είναι μεγαλύτερες σήμερα. Διαπιστώνοντας ότι το 50% της ενέργειας καταναλώνεται από το πλουσιότερο δισεκατομμύριο του πληθυσμού και ότι περισσότερο από το μισό του συνολικού πληθυσμού καταναλώνει λίγο περισσότερο από 10%, σημείωσε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η αύξηση της ζήτησης από εκείνους που δεν είναι πλέον σε συνθήκες φτώχειας.

Ο κύριος Κογεβίνας επεσήμανε ότι η φτώχεια δεν έχει νικηθεί, έχει όμως σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Ως προς την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, διευκρίνισε ότι αυτή είναι δεδομένη και ότι δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τα 11 δισεκατομμύρια. Τόνισε ότι οι παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές αποτελούν τεράστια απειλή, η οποία δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί, ενώ έχει άμεσες, έμμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία. Υπογράμμισε, τέλος, ότι η κατανάλωση πόρων ανά κάτοικο στις πλούσιες χώρες είναι υπερβολική και ότι η μείωσή της κρίνεται απαραίτητη.