Πολιτική υγείας

Ο Μάκης Βορίδης απαντάει στους κοινωνικούς φορείς

20 Δεκ Πολιτική υγείας

Στη στρογγυλή τράπεζα για την πολιτική της υγείας στη χώρα, έγινε συζήτηση μεταξύ του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη και εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων (ΠΙΣ, ΙΣΑ, ΠΑΣΙΔΙΚ, ΣΕΚ, ΠΕΦ, ΣΦΕΕ), με συντονιστές τον καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλο και τον δημοσιογράφο Νίκο Φελέκη.

Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης

Ο υπουργός τόνισε ότι οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις που έγιναν στην υγεία -η ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, η εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η πολιτική για τα γενόσημα, οι κατευθυντήριες οδηγίες- προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις στους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά μετά την εφαρμογή τους γίνονται σταδιακά αποδεκτές.
Απαντώντας σε ερώτημα του προέδρου του ΙΣΑ, Γιώργου Πατούλη, σχετικά με την απασχόληση γιατρών στην περιφέρεια και την ανάγκη ενίσχυσής της, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι πιστεύει πως «θα πρέπει να αναθεωρηθεί το ενιαίο μισθολόγιο για τους γιατρούς. Με 1.200 ευρώ κανείς δεν θα πάει στη Λέρο».

Νίκος Φελέκης, Γιάννης Κυριόπουλος και Μάκης Βορίδης

Στα σχόλια σχετικά με τις πρακτικές του clawback και των επιστροφών από τους εκπροσώπους της ΠΑΣΙΔΙΚ και του ΣΦΕΕ, ο υπουργός απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι ανήθικο στο σύστημα του clawback. Ο στόχος όμως της κυβέρνησης είναι να επιτύχει να μην υπάρχει υπέρβαση των κλειστών προϋπολογισμών, και τότε, στην πράξη, δεν θα λειτουργεί το clawback.

Με την πορεία του προϋπολογισμού του Υπουργείου συνδέεται και η εξέταση τροποποίησης της συνταγογράφησης για πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα με την εμπορική επωνυμία και όχι με τη δραστική ουσία που θεωρείται ιδιαίτερα ζημιογόνα για τα ελληνικά γενόσημα από τη φαρμακοβιομηχανία.

Ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για τον προϋπολογισμό του 2015 γιατί ήδη φέτος έχει μειωθεί σημαντικά η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας εξαρτάται από τον συνολικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης.