Συζήτηση με τον υπουργό Υγείας

Οι κοινωνικοί εταίροι θέτουν τα κρίσιμα ζητήματα

21 Δεκ Συζήτηση με τον υπουργό Υγείας

Στη στρογγυλή τράπεζα για την πολιτική της υγείας στη χώρα, έγινε συζήτηση μεταξύ του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη και εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων (ΠΙΣ, ΙΣΑ, ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, ΠΑΣΙΔΙΚ, ΣΕΚ), με συντονιστές τον καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλο και τον δημοσιογράφο Νίκο Φελέκη.

Τη συζήτηση άνοιξε το ερώτημα του κ. Φελέκη, αναφορικά με την υπόθεση για νέα κυβέρνηση μετά τις επερχόμενες –όπως όλα δείχνουν– εκλογές, πώς θα συγκεραστούν οι διαφορές που θα προκύψουν από την αλλαγή πολιτικής στην υγεία. Ο υπουργός σχολίασε ότι οι διαφορετικές πολιτικές στηρίζονται σε διαφορετικές ιδεολογίες και αυτό είναι αποδεκτό. Το πρόβλημα είναι όταν γίνονται προτάσεις και συζητήσεις χωρίς να τεκμηριώνονται, και αυτές απομακρύνουν από τα πραγματικά προβλήματα.

Παρέμβαση έκανε στη συνέχεια ο κ. Μιχάλης Βλασταράκος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος έθεσε τα σημαντικότερα ανοιχτά ζητήματα της υγείας: από την ΠΦΥ, τη διαχείριση των χρονίων νοσημάτων έως την κατάσταση του ΕΟΠΥΥ καταλήγοντας στο κρίσιμο ερώτημα για τον προϋπολογισμό του 2015: Μπορεί να υπάρχει αξιοπρεπής υγεία με τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό;

Ο υπουργός απαντώντας, τόνισε ότι με τους διαθέσιμους πόρους θα πρέπει να διασφαλιστεί η αποδοτικότητα του συστήματος και επισήμανε ότι οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις που έγιναν στην υγεία –η ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, η εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η πολιτική για τα γενόσημα, οι κατευθυντήριες οδηγίες– αν και αρχικά προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις στους εμπλεκόμενους φορείς, μετά την εφαρμογή τους γίνονται σταδιακά αποδεκτές.

Σε ερώτημα του προέδρου του ΙΣΑ, Γιώργου Πατούλη, σχετικά με την απασχόληση γιατρών στην περιφέρεια και την ανάγκη ενίσχυσής της, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι πιστεύει πως «θα πρέπει να αναθεωρηθεί το ενιαίο μισθολόγιο για τους γιατρούς ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές οι αμοιβές».

Στα σχόλια σχετικά με τις πρακτικές του clawback και των επιστροφών από τους εκπροσώπους της ΠΑΣΙΔΙΚ και του ΣΦΕΕ, ο υπουργός απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι ανήθικο στο σύστημα του clawback. Ο στόχος όμως της κυβέρνησης είναι να επιτύχει να μην υπάρχει υπέρβαση των κλειστών προϋπολογισμών, και τότε, στην πράξη, δεν θα λειτουργεί το clawback. Με την πορεία του προϋπολογισμού του Υπουργείου συνδέεται και η εξέταση τροποποίησης της συνταγογράφησης για πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα με την εμπορική επωνυμία και όχι με τη δραστική ουσία, που θεωρείται ιδιαίτερα ζημιογόνος για τα ελληνικά γενόσημα από τη φαρμακοβιομηχανία.

Ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για τον προϋπολογισμό του 2015, γιατί ήδη φέτος έχει μειωθεί σημαντικά η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας εξαρτάται από τον συνολικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

Κλείνοντας, ο καθηγητής κ. Κυριόπουλος, επισήμανε ένα ζήτημα το οποίο δεν τέθηκε στη διάρκεια της συζήτησης και αποτελεί σημαντικό πρόβλημα του συστήματος υγείας, ότι δηλαδή, βάσει και των στοιχείων του ΟΟΣΑ, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα έχει υποκατασταθεί από τη νοσοκομειακή.