Χριστίνα Παπανικολάου

Ιατρός Βιοπαθολόγος, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Υπουργείο Υγείας

09 Δεκ Χριστίνα Παπανικολάου

Papanikolaou_300

Η Χριστίνα Παπανικολάου είναι γιατρός βιοπαθολόγος-απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια Παρισίων V και VII στον τομέα της Αιματολογίας, της Ανθρώπινης Βιολογίας και της Καρκινολογίας, εργάστηκε από το 1978 έως το 1985 ως ειδικευόμενη γιατρός, εσωτερική βοηθός και επιστημονική συνεργάτης στα νοσοκομεία της Assistance Publique στο Παρίσι, “Saint-Joseph”, “Necker – Enfants Malades” και “Pitié-Salpêtrière”.

Το 1986 επέστρεψε στην Ελλάδα ως γιατρός του ΕΣΥ στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Λαϊκού Νοσοκομείου, με εξειδίκευση στην εργαστηριακή αιματολογία και τη Δημόσια Υγεία. Το 1998 καταλαμβάνει τη θέση της Γενικής Γραμματέως Καταναλωτή στο Υπουργείο Ανάπτυξης και την περίοδο 2000-2004 διατελεί Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) έχοντας την εποπτεία για την εφαρμογή της νομοθεσίας στην ασφάλεια των τροφίμων και τις εναρμονίσεις της Κοινοτικής Νομοθεσίας στο Εθνικό Δίκαιο. Σημαντική υπήρξε η συμμετοχή της στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και στη διαμόρφωση του νέου ρυθμιστικού Κοινοτικού πλαισίου. Την ίδια περίοδο είναι μέλος του European Food Safety Scientific Advisory Forum. Επανέρχεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο κατά τα έτη 2004- 2009 ως Διευθύντρια στη Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας.

Από το 2010 έως την ανάληψη των καθηκόντων της ως Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, κατείχε τη θέση της Διοικήτριας στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά και νήσων του Αιγαίου.

Πέραν της επαγγελματικής της εμπειρίας, η κ. Παπανικολάου έχει να επιδείξει πολύπλευρες κοινωνικές δραστηριότητες που ξεκινούν από τα φοιτητικά της χρόνια οπότε υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φοιτητών Ιατρικής Θεσσαλονίκης, αλλά και συμμετείχε ενεργά στην αντιδικτατορική δράση. Τα έτη 1992- 1993 γίνεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας- Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και διατελεί εκεί Πρόεδρος έως το 1997. Την ίδια χρονική περίοδο εκπροσώπησε τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς ως ειδικός Γραμματέας στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (FEMS). Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και των τομέων Γυναικών και Υγείας του ΠΑΣΟΚ.